Medovo-sezamové krevety na grilu
Doba přípravy: Do 1 hodiny
Počet porcí: 4
Suroviny:
- Česnek 2 stroužky
- pórek 2 g
- thajská sladká chilli omáčka 20 g
- sezamová semínka 40 g
- med 40 g
- sójová omáčka 50 l
- rýžové víno 50 l
- tmavý sezamový olej 90 l
- krevety 700 g
- čínské koření pěti vůní 1 g
- limetka 1 g
Buďte o krok napřed:
30 minut až hodinu vám zabere marinování krevet
Připravte si:
700 g obřích krevet, oloupaných a očištěných, 90 ml tmavého sezamového oleje, 50 ml rýžového vína, saké nebo suchého sherry, 50 ml sójové omáčky, 40 g medu, 40 g sezamových semínek, 20 g thajské sladké chilli omáčky, špetku čínského koření pěti vůní (badyán, hřebíček, čínská, skořice, sečuánský, pepř a fenykl), 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 2 očištěné pórky (bílé hlavičky nasekejte plochou nože, zelenou nať také nasekejte a použijte na oblohu), limetku, nakrájenou na dílky.
Pusťte se do toho:
- Opláchněte krevety pod studenou tekoucí vodou a pak je osušte papírovou utěrkou.
- Ve velkém hrnci smíchejte 3 lžíce sezamového oleje, rýžové víno, sójovou omáčku, med, sezamová semínka, chilli omáčku a mix pěti koření. Přidejte do něj česnek, bílou hlavičku pórku a krevety, přikryjte a vše nechte marinovat v lednici 30 minut až 1 hodinu.
- Děrovanou naběračkou vyndejte krevety a přeneste je do dalšího hrnce. V něm je smíchejte se zbylými dvěma lžícemi sezamového oleje. Marinádu přelijte na pánev. Děrovanou naběračkou z ní odstraňte česnek a bílou část pórků. Marinádu přiveďte k varu na středně vysokém plameni a zhruba 3 minuty ji vařte odkrytou, dokud se z ní nestane hustá sirupovitá poleva. Sundejte ji z ohně a na chvíli ji dejte stranou.
- Připravte gril a rozpalte ho.
- Očistěte a naolejujte rošt. Naskládejte krevety na rozpálený gril. Během opékání je průběžně otáčejte kleštičkami, dokud zvenku nebudou dohněda a růžové pevné uvnitř. Počítejte asi 2 minuty na každou stranu. Nezapomeňte během grilování krevety potírat zhoustlou marinádou.
- Nasypte krevety na talíř a ozdobte je zelenou natí pórku.
- Nakonec je doplňte kouskem limetky a servírujte
Tatarák z lilku
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
679 kJ / porce
Suroviny:
- 2 větší lilky
- 2 střední cibule
- 5-6 stroužků česneku
- 1 rajský protlak (nejlépe domácí)
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 lžička plnotučné hořčice
- chilli
- olivový olej
- 4 plátky celozrnného chleba
Postup:
Lilky rozkrojíme napůl a dáme je na plech rozkrojenou stranou nahoru. Vložíme je do trouby a pečeme nasucho, při teplotě 180 stupňů cca 35-45 minut.
Po upečení vydlabeme lžící dužinu a rozmačkáme ji v misce vidličkou. Můžeme rozmixovat v sekáčku.
Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a drcený česnek. Přidáme rajský protlak a rozmačkaný lilek. Osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín.
Směs necháme vystydnout, přidáme plnotučnou hořčici a dochutíme chilli nebo tabascem. Podáváme s celozrnnými topinkami opečenými nasucho.
Pizza z květáku
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 5
Tepelná úprava: 30 minut
Suroviny:
- 1 střední květák
- 3 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- špetka soli
- 2 lžíce lněného semínka
Postup:
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Květák umyjeme, rozdělíme na růžičky a uvaříme do měkka v hrnci s vodou. Cca 5 minut.
Vodu poté slijeme, květák dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme všechny ostatní ingredience a promícháme.
Směs klademe pomocí lžičky na plech vyložený pečícím papírem. Ze směsi bude cca 4-5 menších pizz.
Dáme péct cca na 20 minut.
Poté pizzy vytáhneme a navrstvíme libovolný topping (šunka, sýr, žampiony, rajčata, mozzarella,bazalka) a dáme na dalších 10 minut do trouby.